• STJÅLET: Det er en slik ku, i full størrelse, som er stjålet fra Marché Espa. Foto: Michael Nyquist

Jens Weisse, daglig leder på Marchè-restauranten på Espa, er oppgitt og opprørt. Den grønne ku-statuen som har prydet inngangspartiet til veikroa gjennom mange år, er plutselig fjernet av ukjente gjerningsmenn.

Oppdaget tirsdag

– Det var tirsdag ettermiddag vi som var på jobb leste i avisa GD på nett at noen hadde stjålet Marché-kua på Lille­hammer. Vi gikk ut for å se om alt sto bra til med vår egen ku, men da oppdaget vi jammen at den også var stjålet. Bare skruene lå igjen på plattingen der den sto, sier Jens Weisse til Stangeavisa.

Han antar at tyveriet må ha skjedd natt til tirsdag denne uka.

– Jeg mener bestemt at kua sto der da jeg dro hjem fra jobben mandag kveld, sier Weisse.

Full størrelse

De grønne kuene som pryder alle Marché-restaurantene i hele verd­en, er i en-til-en-størrelse med vanlige kuer. Det er definitivt ikke gjort i en håndvending å ta dem med seg.

– Det må å ha vært mye jobb å skru den løs og bære den avgårde. Tyvene må også hatt stor bil eller tilhenger for å frakte den vekk, mener Jens Weisse,

Han regner med det er en sammenheng mellom de to tyve­riene på Lillehammer og Espa. Vi snakker med andre ord om et skikkelig «ku-raid».

Stor interesse

Weisse opplyser at han har fått en rekke henvendelser fra folk som øsnker å kjøpe kua, etter at det ble kjent at Marché skal legge ned sin virksomhet i Norge fra høsten av.

– Jeg har nok fått minst fem-seks mailer, samt flere telefoner fra folk som kan tenke seg å kjøpe kua vår. Jeg vet ikke om de er bønder, men det dreier seg nok om interessenter som kan tenke seg å ha den som en statue hjemme, mener Weisse.

Svaret til alle har imidlertid vært enkelt: Marché Norge har bestemt at kuene skal auksjoner­es bort når restaurantene av­vikles senere i år. Inntektene fra auksjonene skal gå til et godt formål.

– Derfor synes jeg det er veldig dårlig gjort å stjele disse kuene. Jeg håper de som står bak tyveriet får dårlig samvittighet og gjør opp for seg, sier Jens Weisse.

Det er verdifulle kyr vi snakker om. I følge avisa GD koster Marché-kuene 25.000 kroner stykket å produsere. En auksjon vil dermed kunne gi noen kroner i kassa til et godt formål.

Ønsker tips

Nå håper Jens Weisse at folk blir med for å løse ku-mysteriet.

– Tyveriet blir anmeldt til poli­tiet. Vi kommer også til å gå igjennom overvåkingsvideoer fra området, blant annet Shell Espa, for å se om vi kan finne bilen som ble brukt til tyveriet. Og så håper jeg folk tar kontakt om de har tips, enten til politiet eller til oss på Marché Espa på telefon 40 43 61 83. Kyrne som er stjålet er jo store, og ett sted må de være. Det skulle være rart om det ikke er noen som ser dem et sted, sier Jens Weisse.