– Vi har laget en ny profil til årets Stangedager. ”En smak av Stange” handler om enda mer kortreist mat og drikke, samt at lokale lag- og foreninger får vist seg fram en rekke ulike aktiviteter. Det blir mange gode kulturinnslag og ting for folk i alle aldre, sier Even Engen fra Stange Sentrumsforening.

Årets Stangedager starter i morgen, torsdag, og varer fram til og med lørdag. Gatene fylles opp med stands og butikkene har gode tilbud.

– Spesielt torsdag kan kunder sikre seg supergode tilbud. Torsdagen er erfaringsmessig den dagen butikkene selger mest, sier Morten Pettersson, leder i Stange Sentrumsforening.

Men også fredag og lørdag blir det mulighet for mange gode god handeler.

Mat

For de som er glad i mat, vil dette bli minnerike Stangedager. Fredag vil Kalas Catering stå i Stor­gata og tilberede og servere St. Kristina høstsuppe. 800 porsjoner med suppe skal deles ut gratis til de som vi ha! Og hele retten blir laget av lokale råvarer.

–  Lørdag vil Romedal og Vallset Jeger- og Fisker­forening, samt Stange Jeger- og Fiskerforening, grille abbor. I tillegg vil de ha kaffebål. Her blir det også fluebinding, laserskyt­ing på elg som folk kan prøve, samt noen konkurranser, sier Engen.

– Vi i Romedal og Stange Almenning vil lage wok med elgkjøtt og grønnsaker fra lokale bønder i Stange vestbygd. Det blir mye smak og fokus på lokale råvarer, sier allmenn­ingsbestyrer Gaute Nøkleholm.

Lørdag kveld blir det ”En smak av Stange” – en smaksaften på Tingvold. Lokal mat, drikke og underholdning står på meny­en.

– Vi er jo glade for at vi får levere gode lokale råvarer til Pål Inge Ransted, slik at han får lage noen suverene matretter, sier Anette Løvlien Vold.

Konkurranser

En rekke konkurranser kan man også bli med på under årets Stangedager. Hva med å bli Stangemest­er i gulrotskrelling eller potetskrelling? Her kan man til og med bli kvalifisert til NM i potetskrelling!

– Vi i Vallset hesteskoklubb arrangerer Stangemesterskap i heste­skokasting lørdag på Tingvoldtorget. Her blir det en dame/herreklasse, og en ren gutteklasse og jenteklasse for de under 15 år. De yngste kaster fra fem meter og de voksne fra 10 meter, opplyser Frode Rønningen.

Sparebank 1 Østlandet på Stange er inspirert av ”Farmen” og har ulike ”Farmenkonkurranser” utenfor banklokalene sine.

– Så vil O-laget Vallset/Stange ha en liten konkurr­anse med en liten orienteringsløype. Stange Historielag lager en rebusløype, der det handler om hvor godt du kjenner Stange­byen, sier Engen.

Underholdende dager

Gjennom hele Stange­dagene blir det en rekke konserter og mye underholdning for både barn, ungdom og voksne.

– Krokveld, stor gratiskonsert med Lasse Johansens orkester, eget rusfritt ungdomsarrangement og fredag og lørdag vil en rekke lokale korps, band og grupper underholde i sentrum. For eksempel Stangebydenes musikk­forening, Hærta Ta Hårt og Ottestad grendekor, fortell­er Engen.

Barn kan få klappe dyr fra Jønsberg videregående skole, kjøre tråkketraktor, solcellebil, bli underholdt av klovn, sitte på ponni eller få seg ansiktsmaling.

– Vi håper på liv og røre på årets Stangedager og at folk liker den nye profilen der vi konsentrerer oss enda mer om de lokale tilbudene som finnes, sier Even Engen.

Snart 50 år

Neste år feirer Stangedag­ene 50 år, så nå blir det satt ned en jubileumskomite som skal jobbe fram et spennende program til Stangedagene 2019