• STORE HAUGER: Det var en solid jobb å sortere og pakke alle de 553 strikkede plaggene hjemme på kjøkkenet, før turen gikk til hovedstaden. Her er det Gry Helen Pettersen som er i aksjon.
  • STORT LASS: Det ble en hel pall med strikketøy som Stian Ludvigsen tok imot.

Det var i desember i fjor at Elin Rudi og Ella Torunn Klafstad fra Åsbygda for første gang tok med flere sekker fulle av varme, strikkede klær og delte ut til trengende på gata i Oslo. Gleden giverne viste motiverte de to kvinnene til å ta prosjektet ennå noen hakk videre. Gjennom hele dette året har mange kvinner, de fleste bosatt i Stange men også fra andre deler av landet, stått på for å produsere sokker, skjerf, gensere, votter, tøfler, halser og andre varme plagg som folk kan ha glede av i hovedstaden.

Mange med

– Aksjonen «En gave som varmer» sprede seg fort på Facebook, og det var mange som ville være med. Både enkeltpersoner, hobby­klubber og strikkekafeer. Vi har bidragsytere fra Trønde­lag, Vestlandet og Sørlandet. Vi har fått tilsendt både ferdige plagg og garn som vi kan bruke. Lageret ble etter hvert stort hjemme hos oss, forteller Elin Rudi.

Også i vår kommune er det mange som har engasjert seg med strikkepinnene. Og plagg­ene har strømmet inn. De to initiativtakerne har ikke oversikt over hvor mange som har strikket, men tror det dreier seg om minst 30.

– Det er ikke så godt å si, fordi det har stått kurver for mottak av plaggene både på Stasjon Kafè og Galleri og på Husfliden på Hamar, forteller Rudi og Klafstad.

For et par uker siden gikk tur­en til Evangeliesenteret i Oslo. Lasset med strikkede klær var så stort, at det måtte varebil til for å få med seg den store pallen med pappesker.

– Avis Innlandet lånte oss grat­is bil til turen, noe vi synes er kjempeflott, sier Elin Rudi.

På Evangelisenteret ble de tatt imot med åpne armer.

– De var så glade, og tok omkring oss da vi kom. Og det var veldig hyggelig å se at mange av plaggene vi leverte til senteret i fjor, var i bruk i år også. Senter­et er et viktig punkt i hverdagen for mange rusmisbrukere og bostedsløse i Oslo. Her får de mat og omsorg. Det er godt vi kan bidra til at de får julegaver som varmer også i år, sier Elin Rudi og Ella Torunn Klafstad – som ønsker å takke alle som har bidratt med garn og plagg til aksjonen.

Fortsetter

Neste år går de løs på enda en runde med «En gave som varmer».

– Vi kjører på. Når vi først har begynt, kan vi ikke stoppe nå. Det ville vært for «gæli». Vi må hjelpe. Og jo flere som vil være med å strikke, desto bedre er det. Mange er redd for at det de ikke lager er bra nok. Men så lenge det er brukbart, er det mer enn godt nok. Det er tanken som teller, sier Elin Rudi, og legger til:

– Alle som har lyst til å være med å strikke finner mer informasjon på Facebook-siden vår «En gave som varmer». Og det er bare å ta kontakt med meg, om det er noe folk lurer på.

– Helt fantastisk!

Bestyrer ved Evangeliesenteret i Oslo, Stian Ludvigsen, er svært takknemlig for det store lasset med strikketøy som de fikk.

– Det er helt fantastisk at noen viser et slikt engasjement og hjelp­er mennesker i den ytterste nød, sier Ludvigsen til Stange­avisa.

Han forteller at alle de strikk­ede plaggene ble pakket inn i pakker, sammen med sjokolade, rosiner og andre godsaker. Gavene ble nylig delt ut til brukerne på en stor julefest på senteret.

– Det er helt spesielt å få dele ut gaver som dette. For mange av brukerne våre er dette den eneste julegaven de får. Når vi får med disse flotte strikkede plaggene, kjenner jeg vi kan gi bort gavene med stolthet. Det er ordentlige saker og verdifullt for dem som får pakkene. Når vi ser at de kommer tilbake med luer og votter som de fikk til jul i fjor, forstår vi at dette er noe som betyr noe for dem, sier Ludvigsen.

Han opplyser at Evangelie­senteret i Osterhausgaten i Oslo er et lavterskeltilbud for rusavhengige. De holder åpent tre ganger i uken og spanderer disse dagene middag til mellom 600 til 800 mennesker som kommer innom. I tillegg deler senteret ut 340 tonn med mat årlig. Dette er i all hovedsak mat de får fra dagligvareforretninger. Mat som snart går ut på dato, men som fortsatt er fullt «brukandes».