• IMPONERT: Bodil Bakken Nielsen fra Lister-kommunene og Tore Dag Bøe fra Universitetet i Agder er imponert over det Stangehjelpa får til. – Et eksempel til etterfølgelse for oss andre, mener Bakken Nielsen.

Bodil Bakken Nielsen jobber til daglig som «fyrtårnskoordinator» for helsenettverket for Lister-kommunene på Sørlandet. Lister-området består av kommunene Sirdal, Farsund, Flekkefjord, Hægebostad, Kvinesdal og Lyngdal. De samarbeider blant annet om tiltak og kompetanseheving innenfor psykisk helsearbeid.

200 på besøk

Forrige uke var Bodil Bakken Nielsen, sammen med et 20-talls kollegaer fra Lister-kommunene,  Kristi­ansand, Kirkenes og Universitetet i Agder på besøk hos Stangehjelpa for å lære av hvordan de jobber. Og de er ikke alene om å reise til kommunen vår. I fjor var det mer enn 200 kommune­ansatte fra 20 kommuner i hele Norge som valfartet til Stangehjelpa for å lære. I tillegg var det besøk av politikere og offentlige ledere. Samt tilreisende fra England, Australia og Danmark!

Birgit Valla, leder for Stangehjelpa, bekrefter at pågangen er stor fra andre fagmiljøer som vil finne ut hvorfor de lykkes i Stange.

– Det kommer henvend­elser fra kollegaer som vil besøke oss hele tiden. Trøkket er så stort, at vi nå har begynt med faste besøkdager, én gang i måned­en. Da får de som melder seg på et opplegg med meg fra klokka 10 til 14. De øvrige ansatte må jo holde på med sine daglige oppgaver, forteller Birigit Valla.

Egne besøksdager

I fjor gjennomførte hun 13 besøksdager på Stangehjelpa. Og interessen ser ikke ut til å avta med det første.

– Nå har vi også fått henvendelser fra Island. Og neste uke kommer det folk fra Sverige for å høre hvordan vi jobber, sier Valla,

Brukeren først

Stangehjelpa er blitt landskjent for å arbeide etter helt andre prinsipper enn mange andre i «bransjen». Bodil Bakken Nielsen fra Lister-kommunene er ikke i tvil om hvorfor hun hadde lyst til å finne ut mer om «oppskriften» som brukes her i Stange.

– Stangehjelpa tør og våg­er å gå nye veier. De tar utgangspunkt i hva bruk­erne ønsker av hjelp, ikke hva vi som fagfolk mener er best for dem. Stangehjelpa er et eksempel til etterfølgelse for oss andre, sier Bodil Bakken Nielsen.

Tore Dag Bøe, første­amanuensis ved Universitetet i Agder, var også med til Stange forrige uke. Han er helt enig med Bakken Nielsen.

– Det er veldig interessant for oss som jobber med disse fagområdene å få komme hit til Stange og se hvordan de jobber med disse tingene i praksis; ut fra en målsetting om å hjelpe personer med det de selv mener er utfordringen, sier Tore Dag Bøe.

Enkel inngang

Birgit Valla synes selvsagt det er spennende at så mange innenfor psykisk helsevern reiser til Stange for å få nye impulser.

– Det ligger jo en stor anerkjennelse for oss i dette, at folk er interessert i hvordan vi jobber. Erfaringen vår er at vi har mange av de samme problemstillingene i hverdagen vår, sier Valla.

– Hva er det som skiller Stangehjelpas måte å arbeide på fra andre, tilsvarende institusjoner?

– Det som skiller mest, er nok at vi har en veldig enkel og ubyråkratisk inngang. Vi avviser ingen. Her trenger du ikke henvisning fra lege for å få hjelp. Du trenger heller ikke argumentere for at du har behov for hjelp. Og du blir ikke møtt med skjemaer. Alle som tar kontakt med oss blir møtt, og vi spør hva vi kan hjelpe med. Så inngår vi et samarbeid, ut fra det brukerne sier de har behov for, sier Valla.

Flere fagpersoner er overrasket over at Stangehjelpa får til å jobbe med så lite byråkrati. Men Valla mener det er til brukernes beste.

– Det er ihvertfall de tilbakemeldingene vi får, at folk setter pris på at vi bruker tiden med brukerne, i stedet for å drive med skjemaer og kartlegginger, sier Valla.

Stangehjelpa består av 35 ansatte med ulik erfar­ing og kompetanse.